Alice van Vuuren
Love multiplies when it is shared with others

Codependentie Blog

2024-06-11

De link tussen Codependentie en depressie

Als Codependents iets leren op jonge leeftijd is het wel dat het onveilig is om emoties te voelen en in contact te zijn met hun lichaam. De pijn van de afwijzing, verlating, verwaarlozing en misbruik kunnen zo heftig zijn dat ze leren gevoelens te onderdrukken. Misschien was er in jouw huis geen ruimte om over gevoelens te praten, werd je bekritiseerd wanneer je boos werd of was er sprake van agressie. Misschien ben je vaak emotioneel verlaten, zag je dat je ouders elkaar niet goed behandelden of werd er totaal niet naar je omgekeken.

In ieder geval heb je als Codependent geleerd om niet te voelen. Je linkt gevoelens misschien met gevaar, of met niet gezien worden. In plaats van je emoties te voelen zet je andere gedragspatronen in om de pijn te dempen. Je richt je op anderen, zorgt voor de mensen in je omgeving en begint met people-pleasen. Misschien zorg je dat je constant in een liefdesrelatie zit, probeert te vluchten door er steeds voor anderen te zijn en spendeert je dagen terwijl je je partner probeert te fixen.

Laten we dan nu het woord depressie even ontleden. Depressie komt van het woord ‘depression’, oftewel onderdrukken. Als verdedigingsmechanisme ga je dus proberen niet meer te voelen en alle emoties vermijden. Ondertussen wordt de druk in jou steeds groter, omdat al deze emoties zich ergens in je lichaam opslaan. En dat is precies waar je depressief van wordt.

De manier om af te komen van een depressie wanneer je Codependent bent zit hem dus niet altijd in medicatie slikken of meer naar buiten gaan. Het zit hem in alle gevoelens leren voelen die je als kind hebt onderdrukt. Je kan namelijk pas helen als je gaat voelen.

Admin - 15:15:34 @ Codependentie | Een opmerking toevoegen