Ben jij liefdesverslaafd?

Als we denken aan verslaving denken we al snel aan een persoon die middelen gebruikt of een alcoholist is. Er is alleen ook nog zoiets als een procesverslaving. Onder een procesverslaving valt bijvoorbeeld een eetstoornis, codependentie of een liefdesverslaving. Herstel van een procesverslaving kan als onmogelijk voelen. We kunnen namelijk niet stoppen met liefde, we hebben het nodig om te leven. En vraag maar eens aan een alcoholist om maar drie drankjes op een dag te drinken.

De roots van een liefdesverslaving, of beter gezegd een relatieverslaving, liggen vaak bij een onveilige hechting en trauma uit de jeugd. Mensen proberen de gemiste liefde later in hun leven in te halen. Elke verslaving is gericht op het vermijden van gevoelens, situaties en mensen. Het is een manier om controle te houden. Twijfel jij of je liefdesverslaafd bent? Hieronder staat de checklist.

Herken jij je in 5 of meer van deze patronen, dan ben je waarschijnlijk liefdesverslaafd. (Let op! Dit is geen officiële diagnose, maar wel een richtlijn die je voor jezelf kan gebruiken.)

-Ik weet niet wie ik ben als ik geen partner heb
-Ik ben constant bezig met een partners zoeken of behouden
-Mijn grootste angst is om voor altijd alleen te blijven/zijn
-Ik verlies mezelf in romantische relaties
-Ik ben constant bezig met scannen of ik aandacht krijg
-Ik verwar seks met liefde en waardering
-Ik kan gelijk “verliefd” worden als iemand me aandacht geeft
-Ik neem genoegen met minder dan ik verdien/wil
-Ik heb altijd iemand in mijn hoofd waar ik over fantaseer
-In liefdesrelaties voelt het alsof ik niet met en niet zonder kan
-Ik ga tot het uiterste om te voorkomen dat ik verlaten word
-Ik heb constant het gevoel iemand nodig te hebben

Zelfs als je niet in een relatie zit kan je liefdesverslaafd zijn. Het gaat niet altijd om het gedrag wat je uitvoert, maar wel hoeveel je er in je hoofd mee bezig bent? Wat als je al die tijd en energie die je in de ander steekt in de relatie met jezelf stopt? Ik kan je daarbij helpen!

Relevante blogs

Wanneer je codependent bent is er een grote kans dat je zenuwstelsel ontregeld is. Codependentie ontstaat door trauma vanuit de jeugd. Vaak is er sprake van een hechtingstrauma, wat betekent